6 sleutels tot duurzaam herstel

Kies voor een duurzaam herstel!

“De 6 beste artsen voor een duurzaam herstel uit burn-out zijn de natuur, slaap/rust, beweging, pure voeding, water en anders/gezond leren denken en omgaan met stress!”

De beste garantie voor een duurzaam herstel uit burn-out kan gegeven worden door een
gespecialiseerd stress- en burn-out begeleider die een holistische aanpak hanteert op deze 6 werkgebieden:

Fase 1: Analyse!

In deze fase krijg je van je burn-out begeleider een basis aan informatie van wat stress met je lichaam, je hoofd, je emoties en je gedrag doet bij burn-out. Een basis aan informatie, want kamp je met burn-out, dan is je denkend brein (tijdelijk) uitgeschakeld (je oerbrein is de baas) en kan het slechts beperkte informatie onthouden.

Er wordt gekeken naar je klachten en welke stressoren ervoor gezorgd hebben dat je instortte. Er bestaat geen algemene definitie, welke klachten en welke stressoren jij ervaart zijn uniek, al zijn er uiteraard dikwijls wel veel gelijkenissen tussen lotgenoten.

Daarnaast wordt er samen met jou onderzoek gedaan naar wat jij denkt, voelt en doet in stress situaties. Je gaat aan de slag met het neerschrijven ervan in een persoonlijk stressdagboek.

Zeer belangrijk is dat er een grondige analyse met jou uitgevoerd wordt naar waar jij energie van krijgt, maar ook naar waar jij energie aan verliest.

Fase 2: Conditie!

​​In de conditie fase ga je samen met je burn-out begeleider op zoek naar je persoonlijke rustgevers en je leert deze bewust in te zetten om te ontspannen. Ontspannen betekent voor iedereen iets anders, dus zorg ervoor dat je zelf kiest welke ontspanning bij jou past. Je leert weer voelen, zodat je steeds beter je lichaamssignalen herkent en op basis daarvan je grenzen beter leert aangeven.

In het begin van een burn-out (meestal de eerste 3 maanden) zijn vormen van ontspanning waarbij je gaat liggen, zitten of enkel rusten niet aangewezen, je lichaam vraagt om beweging zodat de spanning je lijf op een natuurlijke manier kan verlaten. Kies alvast voor wandelen (volgens je energieniveau dat beschikbaar is) in de natuur, want dit heeft een weldoende werking op lichaam én brein! Ga aan de slag met eenvoudige oefeningen uit Natuurcoaching, ze ontladen en prikkelen tegelijkertijd op een zachte manier je denkend brein, zodat de verbindingen tussen je oerbrein en je denkende brein alvast aan herstel kunnen beginnen en woede- en angstgevoelens kunnen gaan liggen.

Je energielekken (draaglast) worden aangepakt, je energie- en rustgevers (draagkracht) geactiveerd en je leert hoe je zelf zorgt voor balans in je leven.

Je krijgt advies rond gezond slapen, ga bv. aan de slag met jouw op maat gemaakt avondritueel zodat je lichaam het signaal krijgt dat slaapjestijd eraan komt en combineer dit naar hartelust met aromatherapie. Wist je dat je neus rechtstreeks (als enige zintuig) is aangesloten op je denkend brein? Tijdens je slaap lopen er belangrijke herstelprocessen voor je brein, dus advies hierover is uiterst belangrijk!

Pas ook zeker je voeding aan: bouw bv. koffie en suikers sterk af want ze misleiden je lichaam én brein waardoor je zelf je herstel vertraagt. Kies om jezelf te voeden in plaats van jezelf te vullen.

Fase 3: Cognitie!

Had je al gehoord van RET (rationele emotieve training/therapie)? Dit is een zeer krachtige techniek waardoor je op zeer korte termijn anders en gezonder leert denken en omgaan met stress (cognitieve gedragstherapie / positieve psychologie).

Het gaat hier niet om continue of alleen maar positief denken! Alle stressprikkels worden in vraag gesteld en afgetoetst op wat realistisch is. Praktijkproblemen worden niet gerelativeerd of weggeduwd, ze worden wel op een ontspannen en doeltreffende, praktische manier uitgedaagd met de focus op oplossingen in plaats van op problemen, echter zonder de problemen zelf te ontzien.

Je burn-out begeleider kijkt samen met jou naar je gewoonlijke acties op energievreters/stress en leert je hoe je deze kan ombuigen. Je leert zelf gezonde keuzes te maken rond hoe te reageren op stress en hoe stress te reguleren. Belemmerende overtuigingen worden met een speciale techniek omgebogen in overtuigingen die je helpen om je nieuwe IK neer te zetten.

Er wordt gekeken naar jouw voorkeursemotie bij gebeurtenissen die je stress bezorgen, zodat je kan leren hoe je vanuit je eigen

gedachten voor een andere/gezondere emotie kan kiezen. Een andere/gezondere emotie leidt automatisch tot een andere/gezondere actie, zodat je zelf de kans dat je behoefte wordt ingevuld uitermate vergroot.

Combineer je al deze technieken met technieken uit fase 2 (conditie), heb je niet het gevoel alleen maar te praten met iemand die luistert, maar breng je jezelf letterlijk en figuurlijk in beweging. Vraag je burn-out begeleider of hij/zij werkt met doe- en bewegingssessies, je plukt er de vruchten van op meerdere vlakken tegelijk!

Fase 4: Effectief functioneren!

In deze fase kijk je samen met je burn-out begeleider naar je persoonlijke talenten en krachten vanuit je eigen succesverhalen, je drijfveren, je zelfvertrouwen en persoonlijke doelen.

Je leert hoe je problemen in jouw specifieke praktijk context (werk of privé) anders kan oplossen en gaat samen op onderzoek naar wat je in je eigen functioneren én in je omgeving wil en kan veranderen.

Een assertieve, zelfzekere ingesteldheid wordt ondersteund of ontwikkeld zodat je vanuit krachtig met je 2 voeten in de wereld staat en niet bij de eerstvolgende wind wordt weggeblazen.

Ben je niet meer aan het werk, krijg je een grondige voorbereiding met plan van aanpak om je voor te bereiden om terug aan het werk gaan.

Fase 5: Sociaal functioneren!

In deze fase ga je aan de slag met rollen en functies die je opneemt en hoe jij je gedraagt tussen anderen.

Je leert wat het effect is van je eigen gedrag op jezelf én je omgeving en leert bij te sturen zodat je eigen behoeften en doelen niet (meer) aan de kant worden gezet.

Je leert eigen doelen stellen en grenzen bewaken, maar ook minder afhankelijk te zijn van externe waardering.

Je leert plaats maken voor gezond kijken naar jezelf en anderen en minder te oordelen.

Fase 6: Stabiliseren!

Een gespecialiseerd burn-out begeleider stuurt je nooit terug “het veld in” zonder tips rond hoe je alert kan blijven om een terugval te voorkomen.

Binnen een traject wordt één terugkomsessie na een periode van 3 tot 6 maanden activiteit voorzien.

Er mag nooit langdurige afhankelijkheid of contractering vanuit een burn-out begeleider gecreëerd worden, het bij de start aanbieden van langdurende trajecten van meer dan 6 maanden voor een “zuivere” burn-out kan je best kritisch bevragen.

​Een professionele burn-out begeleider moedigt je aan op eigen benen te staan en laat je vrij van zodra je hart en brein elkaar (weer) vonden.